Polisen är på plats på KTH under dagen. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.
Stockholm/Göteborg

En man anhållen efter hot mot KTH

Uppdaterad 16:52
En person har gripits och anhållits för hotet om en massaker på Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, i Stockholm. 

– Det var ju lite nervöst sådär, fram tills dess att man kom fram till skolan. Då fick man ju se polisbilarna och det var en helikopter i luften, och så var det ju polispatruller lite här och där. Så det känns säkert, säger Johan Schagerström som pluggar farkostteknik.

Även om hotet mot kungliga tekniska högskolan, KTH, verkar vara avvärjt så rådde det viss nervositet bland de fåtal elever som vågade sig dit idag.

Gripandet av den 33-årige mannen, som uttalat hot mot elever på skolan, ska ha varit odramatiskt. Det skedde i Göteborg där mannen nu är anhållen, men han väntas överföras till Stockholm.

Polisen hittade den IP-adress mannen lämnat efter sig när han publicerade hotet på ett internet-forum i helgen.

Mannen skrev att han skulle ta med sig en pistol till skolan och skjuta så många han kunde, och han refererade också till de senaste årens skolskjutningar i Finland och uttalade att han skulle "slå deras rekord".

Anna Pettersson pluggar på distans, men hade tagit sig till KTH idag. Hon säger att det kändes obehagligt med hotet.

– Det var otäckt tycker jag, att det kan hända. Att det finns ett intresse av att göra något sånt attentat. Det tycker jag.

I förhör med polisen ska den nu gripne 33-åringen ha erkänt att det var han som uttalade hotet. Han ska ha agerat själv, det vill säga polisen tror inte att han hade några medhjälpare. Under eftermiddagen fortsätter förhören med mannen.

Lena Edvardsson är säkerhetschef på KTH och hon berättar om hotet:

– Det låg ett hot på webben om att en massaker skulle ske idag här på KTH. Någon skulle komma och skjuta våra studenter.

Hur kände du när du fick reda på det här?

– Ja, det var ju inget roligt budskap. Och om vi säger såhär, som världen ser ut idag med dom massaker som har varit i Finland, Tyskland, Amerika, så är det ju inte så konstigt om det kommer till Sverige, men det hade ju inte behövt vara KTH.

Lotta Karlsmark
lotta.karlsmark@sr.se

Fakta: Skolhot i Sverige

  • Januari 2010, Stockholm: Någon hotar att skjuta Kärrtorpskolans elever och sedan ta livet av sig. Ett stort polispådrag drar i gång men skolans rektor uppger att det rörde sig om ett skämt, enligt SvD.
  • September 2009, Sjöbo: Emanuelskolan utsätts för skadegörelse och i samband med det ristar någon hotelser på skolan.
  • Maj 2009, Uppland: En 18-åring visar på internet upp en pistol och säger att han ska skjuta vilt omkring sig på sin skola.
  • April 2009, Sjöbo: Dödshot klottras på två ställen i Vollsjöskolans sporthall.
  • April 2009, Malmö: I ett mejl till biblioteket på Slottsstadens skola hittas texten: "Jag ska göra en skolmassaker den 5 maj på Slottis".
  • Mars 2009, Lund: En 17-årig pojke hotar på internet med massaker på gymnasieskolan Spyken.
  • Februari 2009, Eskilstuna: En 22-årig hotar genomföra en blodig massaker på S:t Eskils. Skolan med hundratals elever utryms.
  • Oktober 2008, Örebro: En 15-årig pojke anhålls efter tips från amerikansk polis. Han hade på videosajten Youtube meddelat att elever i en svensk skola skulle attackeras.
  • September 2008, Köping: En 16-årig pojke visar, strax efter skolskjutningen i finländska Kauhajoki, upp vapen på Youtube på ett hotfullt sätt och gör sken av att han ska använda dem.

(TT)

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".