Fel att hemlösa blir färre

Statistiken talar inte sanning när den påstår att de hemlösa i Stockholm minskar, det säger forskaren Erik Finne på Stockholms stads forsknings- och utvecklingsenhet till Radio Stockholm. Han är den som tagit fram statistiken men han tror att mörkertalet istället ökat i samma takt.
De färskaste siffror som finns över antalet hemlösa i Stockholm är från år 2000, och visar att det då fanns knappt 2300 hemlösa i Stockholm. Det är 500 färre än året innan. Statistiken bygger på hur många hemlösa som kommer i kontakt med olika myndigheter, vårdinstanser och frivilligorganisationer och det är därför forskaren Erik Finne på Stockholms stads forsknings- och utvecklingsenhet inte litar på sina egna siffror. Han tror istället att antalet hemlösa ligger kvar på omkring 3000 personer, men att allt fler av dom slutat söka hjälp eftersom dom upplever det som meningslöst. Därför syns de inte heller i statistiken. Men trots att det osäkert om antalet hemlösa verkligen HAR minskat så har moderaterna i Stockholm bjudit in sina socialdemokratiska kollegor i Malmö för att visa upp hur man bekämpar hemlösheten framgångsrikt. Kristina Axén-Olin är moderat socialborgarråd, och hon håller inte med Erik Finne om att många hemlösa är saknar kontakt med myndigheterna och därmed inte syns i statistiken. - Finns de inte hos oss så finns de hos frivillig organisationerna, å de finns med i statistiken säger hon. Jag tror inte att det är många hemlösa som lever utan kontakt med varken kommun, stat och frivilligorganisationerna, säger Kristina Axen Olin till Radio Stockholm.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista