Arkitektritning av Swedbank Arena i Solna. Foto: Scanpix.
solna

Nya nationalarenan kan bli utan fotboll

Den nya nationalarenan saknar fortfarande hemmalag. Solna stad och Svenska fotbollsförbundet verkar ha tagit för givet att AIK vill spela sina matcher i Solna även 2012, men klubben vägrar skriva avtal.

Enligt Claes Hansen, ordförande i AIK:s arenagrupp, ska klubben besluta på årsmötet 2011 om de vill bli hyresgäst eller att satsa på en egen arena.

– Vi har fått ett konkret bud från dem, men har fortfarande våra fyra huvudspår: Swedbank arena, Stockholmsarenan, vara kvar på Råsunda eller att bygga en egen arena. Vi har inte rankat de olika alternativen, utan kommer det närmaste året förädla specifikationen på vad vår idealarena ska ha, säger Claes Hansen.

Nu verkar arenabolaget dock ha bytt förhandlingsteknik.

– Visst vore det roligt om AIK ville spela sina hemmamatcher på Swedbank arena, men det är inte fotbollen som är den mest lönsamma. Andra evenemang håller kvar gästerna längre, en konsert gör till exempel att handeln runt omkring ökar, och dessutom ser biljettnivåerna helt annorlunda ut. Vi har gärna ett fotbollslag, men det är inget måste för kalkylen, säger Malin Sparf Rydberg.

Arenaprojektets kalkyl har annars fått mycket kritik från olika håll - såväl ledande arenaexperter, konsertarrangörer som oppostionspolitiker har ifrågasatt projektet - och till och med den juridiska riskanalys som stadsdirektören Sune Reinhold beställt visar att kommunen trots allt riskerar att tvingas skjuta till ännu mer skattepengar till ägarbolaget.

AIK:s ovilja att slutföra förhandlingarna – trots att nuvarande hemmaplanen Råsunda ska rivas – visar också på en skeptisk syn på den presenterade affärsplanen.

Sune Hellströmer, SvFF:s representant i ägargruppen, är oförstående till kritiken.

– Budet ger AIK en enorm potential ekonomiskt, och de har fått ett väldigt genomarbetat affärsupplägg, säger Hellströmer.

FAKTA: SWEDBANK ARENA

  • Ägare: Svenska Fotbollförbundet, Solna Stad, Fabege, Jernhusen, Peab.
  • Första spadtaget: 2009.
  • Invigning: 2012.
  • Entreprenör: Peab.
  • Byggkostnad: cirka 2 miljarder kronor.
  • Publikkapacitet: 50 000 (fotboll), 65 000 (konserter).
  • Konstruktion: Stängningsbart tak, inomhusklimat året om.

Källa: TT

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".