Beväpnad polis snabbt på plats.
stockholm/umeå

Fem män åtalas för rånförsök i Umeå

I dag åtalades fem män från Stockholmsområdet för inblandning i rånförsöket mot Loomis värdedepå i Umeå förra året. Tre av dem misstänks också ha försökt skjuta ihjäl flera poliser vid rånet i maj i fjol.

De tre som åtalas för mordförsök har enligt åtalet uppsåtligen försökt döda eller allvarligt skada poliser genom att skjuta skarpt mot poliserna.

Männen har avlossat minst 35 skott. De här tre plus en fjärde person åtalas också för försök till grovt rån. Rånarna har planerat och rekognoscerat på plats inför rånet.

Männen har skaffat tre automatkarbiner av kalashnikovtyp, AK47:or. De har också haft sprängmedel, två spränghandgranater och nio andra sprängladdningar.

Samtliga hade försett sig med skottsäkra västar och rånarluvor. En femte person åtalas för medhjälp till försök till grovt rån. Han har deltagit i planeringsmöten i stockholm inför rånet.

Rättegången inleds på torsdag i Stockholms tingsrätt. Åklagare Karin Bergstrand räknar med att rättegången kommer att ta mellan 15 och 20 dagar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".