70 tjänster bort från Södertälje sjukhus

Längre vårdköer och hård press på personalen - det blir följden när Södertälje sjukhus ska spara 50 miljoner konor. 70 tjänster försvinner vid sjukhuset.
Det kommer att bli färre vårdplatser vid Södertälje sjukhus och 70 tjänster försvinner. Det sparar cirka 35 miljoner. Resten - 15 miljoner - kommer att sparas genom stopp för inhyrd personal och genom mindre besparingar på i stort sett all verksamhet vid sjukhuset. För att snabbt få ned kostnaderna kommer förändringarna att genomföras snabbt och den nya organisationen ska fungera från 1 mars. Patienterna kommer att märka neddragningarna i form av längre köer, säger sjukhusdirektören Curt Brandt. Främst handlar det om den planerade kirurgin där köerna kan bli längre. -Det blir en hårdare prioritering, och väntetiden blir längre, framför allt för patienter som inte bedöms ha förtur. Naome Clyne, chef för medicinkliniken, säger att besparingarna ska genomföras väldigt snabbt, och att det till en början kommer att bli kaotiskt när personal får gå. Att det nu blir färre vårdplatser vid sjukhuset kommer även att ställa större krav på kommunes omsorg. Rose-Marie Hedlund, Vårdförbundets ordförande i Södertälje säger att patienterna inte kommer att kunna ligga kvar lika länge på sjukhuset som idag, och att det återstår att se hur kommunen klarar att snabbare ta hem patienter till äldreboenden.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".