Oskar och Julia vanligast

Gandalf är mer poppis än Göran. I alla fall på listan över förra årets populäraste tilltalsnamn för barn. Julia och Oskar ligger i topp i statistiken. Det visar statistik över de populäraste barnnamnen förra året som sajten www.svenskanamn.com sammanställt av uppgifter från folkbokföringen.
De senaste åren har inneburit en kamp mellan Oskar och Filip om att vara det populäraste pojknamnet. Oskar låg i topp 1999, året därefter gick Filip förbi, men förra året återtog Oskar förstaplatsen igen. Julia, som under 2000 gick om Emma, behåller sin ställning som Sveriges populäraste flicknamn. Emma håller dock andraplatsen i ett stadigt grepp framför Hanna på tredje plats. Att sportens och filmens värld inspirerar nyblivna föräldrar är ingen nyhet. Den mycket uppmärksammade filmatiseringen av Tolkiens romantrilogi Sagan om ringen kan således misstänkas bära skulden för att det under förra året fanns både en Gandalf och en Frodo bland de nyfödda. Zlatan, Foppa och Sven-Göran är andra namn som förpliktar inför framtiden. Till de mer fantasifulla namnen hör kanske Bravo, Mystica-Rebella och Björntand. Årets raketer på listan är Hugo och Tilde - dessa namn har ökat snabbast i popularitet. För exempelvis Otto, Rickard och Isabelle är trenden den motsatta. Statsminister Göran Perssons popularitet hos det svenska folket tycks i opinionsundersökningar ha växt konstant under förra året - men hans namn har inte ridit med på framgångsvågen. Ingen enda av fjolårets nyfödda fick namnet Göran som tilltalsnamn. Statsministern får trösta sig med att 158 barn fick Göran som andranamn och med att svenskarna inte heller valde Maud eller Gudrun som tilltalsnamn för sina små.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".