Brist på dagisplatser i Stockholms stad

Just nu kan det vara svårt för de barnfamiljer som bor i Stockholms innerstad att få få platser för sina barn på förskolan. Flera stadsdelar klarar inte barnomsorgsgaranti som ska garantera förskoleplats inom tre månader.

Tidigare, när barnafödandet gick ner, var stadselsförvaltningarna inne i stan tvungna att göra sig av med dyra lokaler. Enligt Catherine Engberg på Barn- och ungdomsenheten i Katarina-Sofia är det nu svårt att få tag i nya lokaler när barnafödandet börjat öka igen.


Politikerna har också beslutat att om att barngrupperna ska vara mindre vilket gör att lika många inte får plats på ett dagis numera. Föräldrar verkar heller inte flytta ut från stan i lika stor utsträckning som de gjort tidigare och de börjar även jobba tidigare än förut.


Normalm har en liknande situation som Katarina-Sofia stadselsförvaltning. I Maria-Gamla stan är det inte lika lång kö, och där tror man att alla barn ska få plats under februari mars.


Kungsholmen, som tidigare haft stora problem med att klara av barnomsorgsgarantin, säger sig inte ha några problem så länge de planerade förskolorna kommer igång under våren.


Östermalms stadsdelsförvaltning har just startat upp fyra avdelningar. Trots det återstår ett tjugotal barn att placera där för närvarande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".