Södertälje

Internationella gatunamn föreslås

I Södertälje kan det bli ändring på hur man döper nya gator och torg. Folkpartisten Metin Hawsho  vill ha mer internationella namn i gatubilden. Men bland invånarna i Södertälje är det inte många som verkar tycka att förslaget är särskilt bra.

– Det är bara att lägga ner. Vi bor ju ändå i Sverige så man får ju anpassa sig hit, säger Jacob Barosso som själv har rötter i Turkiet.

Folkpartisten Metin Hawsho vill att gatuskyltarna bättre ska spegla stadens internationella prägel.

Som exempel nämner han att en gata, väg eller plats skulle kunna döpas efter Mor Afrem, en central gestalt i den syriskortodoxa kyrkan

– Vi i Södertälje gör anspråk på att kalla oss Sveriges internationella huvudstad och jag tycker att det är viktigt att vi bevakar den här titeln och den internationella prägel som präglar staden, säger Metin Hawsho (FP).

Men när Radio Stockholm besöker Södertälje centrum i dag är det inte många som verkar tycka att det behövs mer internationell prägel på gator och torg i staden.

– Jag är ju invandrare själv, men jag personligen tycker att Sverige är Sverige, man kommer ju hit för att inte vara där man kommer ifrån, säger en man.

– Även om vi vet att det är mångkulturellt här så tycker jag att gatorna ska bevaras svenska, säger Södertäljebon Terese Casadiego.

Men är det inte viktigt att man ser på gatorna att det också bor folkgrupper med olika härkomst och anknytning här i Södertälje?

– Varför skulle det vara viktigt, det tycker jag är att förstöra.

Var har du dina rötter?

– Jag är halvitalienare.

Men skulle du kunna tänka dig något italienskt namn?

– Nej, jag bor i Sverige, jag bor inte i Italien, säger Terese Casadiego.

Kommunstyrelsen ska ta ställning till förslaget den 26 mars.

Mattias Pleijel
mattias.pleijel@sr.se