Ny stadsdel ska växa fram vid Norra stationsområdet
stockholm

Nya Norra Stationsområdet klubbat

Uppdaterad 07:03
Efter en lång och hetsig debatt i Stockholms kommunfullmäktige sa politikerna igår kväll ja till planerna för Norra stationsområdet. Den nya stadsdelen, mellan Vasastan och Karolinska i Solna, ska få över 3 000 nya bostäder och Stockholms två högsta hus.

– Jättespännande. Det bygger samman det här, för det här området som är här är ju ingenting egentligen, säger Solnabon Gunni Strandberg som är glad över gårdagens beslut i Stadshuset.

Beslutet om Norra Stationsområdet blev som den borgerliga majoriteten ville -- området får drygt 3 000 nya bostäder, kontor, parker och affärer.

Men debatten blev stormig igår kväll.

– Exploateringsgraden är nästan bisarr, sa miljöpartisten Cecilia Obermüller när hon klev upp i talarstolen.

Men hon fick snabbt replik av stadsbyggnadsborgarrådet Kristina Alvendal (M).

– Jag är inte så förvånad över att Miljöpartiet kallar den här planen för bisarr, därför det gör ni ju med det mesta som vi bygger här i Stockholm.

En stor del av kvällen ägnades åt att diskutera de 145 meter höga Tors Torn som ska byggas vid Solnabrons ena ände. Oppositionen krävde en arkitekttävling om hur tornen ska se ut.

– Det är inte höjden som avgör utan det är gestaltningen, och den gestaltningen som är där idag passar helt enkelt inte i Stockholm, sa socialdemokraten Theres Lindberg.

Men Kristina Alvendal (M) var skeptisk till hur en arkitekttävling skulle gå till.

– Jag tror att en jury efter en arkitekttävling helt enkelt får gå till som på Melodifestivalen. Alla enskilda medlemmar i Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet får ringa in och säga vad de tycker för det finns inget allmänt förhållningssätt.

Också bland stockholmarna går åsikterna isär om Tors Torn. 

– Det blir väl ett coolt landmärke, säger Emil Lundgren som på Stockholmssidan om Solnabron.

– Det är för högt, säger Pierre Vakele. Det skulle vara mer lagom, som man brukar säga i Sverige.

– Förjävligt. Skitfult. De sticker för mycket i omgivningen tycker jag, de är för höga, säger Åsa Sandström. Vi har ju Globen, det räcker väl?

Johanna Sjöqvist
johanna.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".