Stockholm

Fler anhöriga klagar på demensvård

Klagomålen från anhöriga till äldre demenssjuka i Stockholms stad ökar. Enligt en rapport från Äldreombudsmannen, Lotta Burénius, är bemanningen ofta så låg på demensboendena att inte ens de grundläggande omsorgsbehoven blir tillgodosedda.

Många anhöriga vittnar också om att deras anhöriga sällan eller aldrig får komma ut.

– Varje enskilt samtal är naturligtvis ett samtal för mycket, för vi vill ju att alla ska vara nöjda. Att de äldre ska få den vård de behöver, säger kristdemokraten Ewa Samuelsson, ordförande i Äldrenämnden.

I årsrapporten för 2009 från stadens äldreombudsman, Lotta Burénius, är det framförallt den låga bemanningen inom demensvården som får kritik. Trots att det nu är tre år sedan som fullmäktige beslöt att utreda frågan så har inget hänt.

Äldrenämndens ordförande Ewa Samuelsson, säger att hon just fått ett första arbetsmaterial från äldreförvaltningen.

– Det handlar om arbetssätt och arbetsformer och vi kan se att det finns boenden med färre som gör ett fantastskt jobb, men att säga att det skulle vare en resursfråga som är lösningen det tror jag absolut inte på, säger Ewa Samuelsson.

Anna Björkman
Anna.Bjorkman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".