stockholm

Efterlängtad ny ridanläggning i Sätra

Sätra i södra Stockholm ska få en helt ny ridanläggning. Det beslutade idrottsnämnden igår kväll och skjuter till över 100 miljoner kronor till satsningen. Ridskolan som idag ligger i Sätra ska rivas och få ett nytt stall och två nya ridhus. Inte en dag för tidigt, tycker ridskoleeleven Mimmi Nyqvist.

– Jag är väldigt glad att det ska byggas om, för det är väldigt slitet här. Vissa boxar håller på att falla isär nästan, säger Mimmi Nyqvist, som är ridskoleelev.

– Jag tycker de har dragit ut på det väldigt länge, för jag tycker att stallet borde rustats upp för fem-sju år sedan för det är väldigt slitet, säger Mimmi Nyqvist.

Att stallet är från 60-talet kommer inte som en överraskning för besökaren. Här inne är ganska mörkt, slitet och trångt.

Några kliv från stallet över den frusna marken ligger det lika gamla ridhuset. Båda byggnaderna är mörkröda på utsidan med svarta dörrar. En ridlektion är precis på väg att börja.

Invändigt ger även ridhuset ett mörkt intryck med nötta träväggar som de nio hästarna med sina ryttare rör sig längs.

År 2012 ska allt rivas. I stället ska ett nytt större stall upp en bit ifrån den nuvarande platsen. I dag har stallet plats för 45 hästar, det nya ska rymma 60, och så ska de byggas två nya ridhus. Ett av dem ska bli större än det som finns i dag. Allt det här till en kostnad för staden på 114,6 miljoner kronor.

Tuva Engström som jobbar i stallet och som ridlärare, ser fram emot den dagen när allt är klart.

– Det känns fantastiskt. Vi vill bort ifrån allt som går sönder så man får springa och vara vaktmästare. Man kan nog inte fokusera helt på att ta hand om hästar och hålla rent och snyggt när man får plocka ihop boxdörrar och så, säger hon.

Johanna Sjöqvist
johanna.sjoqvist@sr.se