Bristerna avslöjades efter oanmälda inspektioner.
Huddinge

Böter för trängsel på Karolinska

För första gången kräver Socialstyrelsen ett sjukhus på böter för överbeläggningar. Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge krävs på en halv miljon kronor för att inte ha gjort tillräckligt för att komma tillrätta med överfulla sjukhussalar. Men det stora problemet är att det är brist på vårdplatser i hela länet, säger chefläkare Stefan Engqvist.

– Vi skulle ha behövt 200 fler vårdplatser vid den tidpunkten och ytterligare 200 efter fem år, dvs nu. Sedan när vi planerar att bygga det nya sjukhuset i Solna så minskar antalet vårdplatser ytterligare. Så vi talar om att Stockholm skulle behöva någonting som motsvarar ett nytt Södersjukhus, säger Stefan Engqvist chefläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset.

Socialstyrelsen har flera gånger kritiserat Karolinska universitetssjukhuset, och i september hotade myndigheten Stockholms läns landsting med böter om inte sjukhuset kom till rätta med överbeläggningarna.

Men oanmälda inspektioner på sjukhuset har visat att bristen på vårdplatser är fortsatt stort. Vilket innebär allvarliga risker för patienterna, enligt Socialstyrelsen. Det är överfulla sjukhussalar och tätt placerade sängar vilket bland annat innebär ökad risk för spridning av multiresistenta bakterier, säger inspektör Ann Fagerlind.

– Vi såg en hel del brister fortfarande. Bland annat i lokaler, bemanning och utrustning. Speciellt inom de geriatriska avdelningarna och neurologen. Svårt sjuka patienter låg som överbeläggningar; fem patienter på fyrasalar eller tre på en tvåsal, vilket innebar att den extra patienten inte hade tillgång till ringklocka och kunde förmedla sig, säger Ann Fagerlind, inspektör vid Socialstyrelsen.

Socialstyrelsen begär nu att Förvaltningsrätten i Stockholm ska döma 500 000 kronor i böter av huvudmannen Stockholms läns landsting.

Chefläkare Stefan Engqvist menar att själva sjukhuset gör vad de kan.

– Vi har till exempel ökat vårdplatserna och fattat beslut om att öka vårdplatser inom delar av sjukhuset och vi har ytterligare förändringar som vi förnärvarande håller på att diskutera. Så vi ska försöka göra vår läxa och det bästa av vår resurs för att använda den så klokt som möjligt, säger Stefan Engqvist, chefläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset.

Maria Persbo
maria.persbo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".