Design för grönt cyklande

Elever från Bromma gymnasium i västra Stockholm vann första pris i designtävlingen Design Open. Bidraget Green by bike ska påverkar människor att välja cykeln istället för bilen för korta resor.

Susanne Gustavsson, Victor Ramos och Andrea Bergendal går i klass T2D som tagit fram det vinnande bidraget.

– Det är en tjänst som ska motivera människor att välja cykeln istället för bilen. Och då har vi gjort en hemsida där man går in laddar upp sig och kan då tävla mot andra mot sig själv och vinna priser och ära, säger eleverna.

Så man ska länka ihop cyklister som får mötas i en tävling över tid då?

– Ja, kanske en aspekt av det är då att tävla mot sig själv också, säger eleverna.

Studenterna går på Teknisk design årskurs 2 på Bromma gymnasium. De får dela på en vinstsumma på 35 000 kronor för sitt bidrag Green by bike som ska påverkar människor att välja cykeln istället för bilen för korta resor.

Hur fungerar det tekniskt? En sorts cykeldator man monterar på cykeln?

– Ja, idén är att den mäter hastighet, tid och liknande. Sedan har den en USBkontakt som man kan koppla till datorn och som automatiskt loggar upp till din profil på hemsidan, där du kan ladda upp ditt resultat med GPS-teknik, säger eleverna.

Hur långt har ni kommit i det tekniska tänket?

– Vi försöker vara så realistiska som möjligt. Vi får ju tips från vår lärare om vad som kan göras. sedan har vi försökt tänka på det ekonomiska också, säger eleverna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista