Stockholm

Lugna gatan betalar inte OB

Fryshusets trygghetsprojekt Lugna gatan i Stockholm betalar i flera fall inte ut OB-ersättning till dom som jobbar på kvällar och nätter. Enligt fackförbundet Unionen innebär det att Fryshuset bryter mot kollektivavtalet.

Flera värdar på Lugna Gatan som Radio Stockholm haft kontakt med kan bland annat genom lönespecifikationer och tidscheman visa att de inte fått någon skälig ersättning för den tid som de jobbat på kvällar och helgnätter.

Värdarna som talat med Radio Stockholm vill vara anonyma. Därför har vi låtit någon annan läsa upp deras uttalanden. Så här säger en värd.

– När jag skrev på kontraktet så sa de att vi skulle jobba mindre för att det skulle jämna ut sig, men något sånt har inte hänt.

Projektet Lugna Gatan drivs av Fryshuset sedan 1995. Syftet med projektet är att förebygga brott bland unga i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Idag har Lugna Gatan 84 heltidsanställda och 26 deltidsanställda i Stockholm. De uteblivna ersättningarna berör i första hand deltidsanställda värdar.

Arturo Vasquez som är ombudsman på fackförbundet Unionen säger det här på frågan om det här är brott mot kollektivavtalet:

– Om arbetsgivaren och den anställde är överens om att förskjuten arbetstids ska ersättas i en annan form istället för pengar, är man inte överens om det, då bryter man mot kollektivavtalet, säger Arturo Vasquez, ombudsman på fackförbundet Unionen.

Men verksamhetsansvarig på Lugna gatan, Arne Danner, säger att de som har rätt till ersättning redan fått det.

– Vi har ett avtal med Unionen central och lokalt, och som reglerar hela den här frågeställningen. Och där har vi gjort de utbetalningar som ska göras. Är det någon som inte har fått det, vilket verkar konstigt, utifrån det avtal som finns, då måste man ju gå till sin fackliga organisation eller personalavdelning och reglera det i sånt fall, säger Arne Danner, verksamhetsansvarig på Lugna gatan.

 Baris Kayhan
baris.kayhan@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista