stockholms län

Bostadsort avgör chans till sommarjobb

Chansen för ungdomar att få sommarjobb varierar i länet. Vissa kommuner som Botkyrka och Nynäshamn storsatsar och lovar att ingen ska behöva gå arbetslös. I andra kommuner, som Lidingö, finns inte ett enda jobb att söka.

Hanna Landin, snart 15 år, tycker att Lidingö kommun borde ordna fram sommarjobb.

– De borde göra det tycker jag, vi har ju två gymnasium här och det är många skolor upp till åttan och nian då man börjar söka oftast, så dom borde ha fler sommarjobbsplatser, säger hon.

När konjunkturen är dyster och det blåser snåla vindar på den vanliga arbetsmarknaden kan för många ungdomar ett jobb i kommunal regi vara det enda alternativet till att gå och dra en hel sommar.

Många kommuner storsatsar därför på att låta ungdomar påta i rabatterna eller ta hand om människor på äldreboenden. En av dem är Botkyrka som har mer än tredubblat sina sommarjobb från 250 till 800 stycken.

Men Radio Stockholms rundringning visar att det är stora skillnader ute i länet. I Norrtälje och Lidingö till exempel finns det inte ett enda kommunalt sommarjobb att söka.

Folkpartisten Torsten Engevik är ordförande i socialnämnden i Lidingö. Det är inte pengar som fattas menar han.

– Vi har inte velat sätta av dom pengarna för att göra dom jobben, säger Torsten Engevik (FP), ordförande i socialnämnden i Lidingö.

Så ni ville använda pengarna till något annat?

– Vi gör stora satsningar i övrigt på ungdomsverksamhet, men vi har inte gjort dom på just sommarjobb, säger Torsten Engevik (FP).

Men om ni har en god ekonomi varför kan ni inte göra något för ungdomarna som inte har något att göra på sommaren, och som skulle vilja ha sommarjobb?

– Vi har helt enkelt inte tyckt att det är kommunen som ska göra dom sakerna, säger Torsten Engevik (FP).

Varför inte det då?

– Vi har funnit att vi inte har tyckt det, säger Torsten Engevik (FP), ordförande i socialnämnden i Lidingö.

18-åriga Lidingöbon Emilia Jensen tycker att det är svagt av kommunen att inte ordna sommarjobb till ungdomar.

– Jag tycker det är dåligt. Man går i skolan och man vill ha sommarjobb på sommaren och tjäna pengar, plus att det är en bra erfarenhet, säger Emilia Jensen.

Mattias Pleijel
mattias.pleijel@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista