Frågan om dödshjälp aktualiseras.

Totalförlamad kvinna begär dödshjälp

En 31-årig förlamad kvinna vädjar till Socialstyrelsen om att få dö. Läkarna är villiga att hjälpa henne men Socialstyrelsen är tveksam. Kvinnan lider av en medfödd neurologisk sjukdom och har varit bunden vid en respirator i 25 år.

Socialstyrelsen är tveksam till kvinnans vädjan, men Ingemar Engström som är ordförande i Läkaresällskapets etiska delegation tycker att kvinnans önskan ska uppfyllas.

– Det är frågan om en patient som på goda grunder vill tacka nej till fortsatt vård, men Socialstyrelsens föreskrifter är otydliga på vissa punkter och det här är väldigt otillfredsställande, både för läkarkåren och allmänheten, säger han.

Kvinnan som skriver till Socialstyrelsen föddes med en neurologisk sjukdom som gör att hennes tillstånd hela tiden försämras. Sedan hon var sex år har hon varit bunden vid en respirator, men nu vädjar hon att den ska stängas av och att hon ska få dö.

Med hjälp av kuratorer på Danderyds sjukhus skriver hon bland annat:

"Jag kan ej andas någonting själv, inte ens ett enda andetag. Jag kan ej heller röra mig någonting. Så länge jag har min kropp och min hjärna i behåll så vill jag avsluta mitt liv så länge det är värdigt. Därför vill jag att respiratorn stängs av efter att jag sövts. Hjälp sjukvården att hjälpa oss."

Kvinnans vädjan sätter återigen fokus på patientens rätt att själv få välja när hon eller han vill dö.

Många läkare kan tänka sig att bistå kvinnans önskan, men enligt Ingemar Engström från Läkaresällskapet är det tveksam om någon kommer att göra det om det inte kommer tydligare besked.

– Det är klart att läkarkåren har blivit lite mer varsam med de här frågorna sedan frågorna kring Astrid Lindgren-fallet, som i och för sig inte handlar om det här men ändå. Det är oklart när man riskerar att polisen knackar på dörren och säger att "du har gjort något som inte är tillåtet i Sverige".

I dag är det förbjudet med dödshjälp i Sverige, och en läkare som aktivt avslutar livsuppehållande behandling riskerar att åtalas.

Men Anders Printz på Socialstyrelsen säger att frågan nu måste utredas på nytt.

– Vi kommer att hörsamma den här begäran och göra ett tydligt ställningstagande till hur vi ser på rättsläget. Däremot kommer vi aldrig kunna säga hur en enskild åklagare skulle hantera att en läkare har fattat ett sådant beslut, det kan vi aldrig garantera.

Lotta Karlsmark, i samarbete med P4 Extra
lotta.karlsmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".