upplands väsby

Rånmisstänkt åtalas för grov mordbrand

En av de misstänkta för helikopterrånet i Västberga i södra Stockholm i höstas, och två andra män, åtalas i dag för grov mordbrand i Upplands Väsby. Det var i början av september förra året som Glädjens köpcentrum totalförstördes i branden.

Motivet vill åklagare Björn Frithiof inte gå in på i detalj, men han säger till TT att det kan handla om ekonomiska motiv.

– Branden startade vid midnatt och det fanns flera hantverkare i lokalerna, säger Frithiof, som rubricerar mordbranden som grov.

De tre män som åtalas är en 38-åring som sitter häktad som misstänkt för det spektakulära helikopterrånet i Västberga den 23 september, en 37-åring som tidigare suttit häktad för samma brott och en 26-åring, som ska vara den som anlagt själva branden.

38-åringen misstänks för anstiftan alternativt medhjälp till grov mordbrand, medan de båda andra åtalas som gärningsmän. Grov mordbrand har en straffskala som löper mellan 6 och 18 år. Brottet kan också rendera livstid men då handlar det oftast om flerfamiljshus, enligt åklagaren.