Stockholm

Planer på spionmuseum i Stockholm

Det finns många museeum i Stockholm och nu kan det bli ytterligare ett. Det är Föreningen Sveriges Öga och Öra som vill starta ett spionmuseum.

Till helgen har föreningen konfernens och då ska saker som kan hamna på museet visas upp, berättar Joakim von Braun, sekreterare i föreningen som främjar forskning och studier i underrättelse- och säkerhetstjänsternas historia.

– Det är lite spionkameror, det är så kallade agentradiosändare, lite uniformer från KGB och det ökända Stasi och lite annat smått och gott, säger Joakim von Braun.

Om man tänker några saker som skulle kunna vara det här museets Mona Lisa, kan man till exempel tänka sig paraplyet som användes i London då KGB giftmördade en bulgarisk dissident?

– Det paraplyet skulle vara väldigt intressant att ha där, vi har visserligen en promenadkäpp med inbyggd värja, men det där paraplyet skulle smälla betydligt högre.

För vissa kanske det här låter som en dröm som inte blir verklighet, men hur långt har ni kommit i planerna på ett museum?

– Vi är nu över 800 personer som ska ha konferens i helgen, så vi har kommit ganska långt. Många av dem jobbar aktivt med att samla pengar, leta efter lokaler, bygga upp delar av de här samlingarna och vi håller på och bygga upp ett forskningsbibliotek också, så vi håller på ganska bra tycker jag, säger Joakim von Braun, sekreterare i Föreningen Sveriges Öga och Öra.

Åsa Stöckel
asa.stockel@sr.se