Lovar översyn av vårdplatser.

Vårdplatser ses över efter bötesbesked

Nu ska en översyn göras av hur landstingets alla vårdplatser utnyttjas. Det beskedet gav i dag det folkpartistiska landstingsrådet Maria Wallhager efter gårdagens nyhet om att Socialstyrelsen begär en halv miljon i böter av Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge som under flera års tid haft stora överbeläggningar.

– Det är självklart att vi tar Socialstyrelsens anmärkningar på största allvar, säger Maria Wallhager (FP).

Varför har det inte hänt mer?

– Det händer saker varje dag i den här frågan och vi följer den också kontinuerligt. På lång sikt är det så att vi planerar för ombyggnationer av alla våra sjukhus och vi planerar ju också för en nybyggnation av nya karolinska universitetssjukhuset. På kort sikt tror jag man måste se över hur vi utnyttjar de platser vi har på ett bättre sätt. Där har jag idag givit landstingsdirektören i uppdrag att genomföra en sådan analys.

Igår kom beskedet att Socialstyrelsen för första gången kräver ett sjukhus på böter för överbeläggningar. Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge krävs på en halv miljon kronor.

Problemen med överbeläggningar har pågått i flera år. Idag finns det 3800 vårdplatser på Stockholms sjukhus, men fler kommer enligt Maria Wallhager, dels genom bygget av nya Karolinska sjukhuset men också genom ombyggnationer av de sjukhus som finns  idag. Hur många nya platser det blir i slutändan är inte klart.

Klart är att Socialdemokraterna lovar en halv miljard kronor extra i tillskott till vården om de vinner valet

– Det första som kommer att hända är att antalet vårdplatser kommer att öka, vi kommer också att öka antalet händer och fötter i vården. Å andra sidan så är vi ganska tydliga med att vi är beredda att höja landstingsskatten en bit. Det är inte att vi bara säger att vi ska ha mer utan att fundera var vi ska få pengarna ifrån. Jag tror stockholmarna är beredda att betala lite mer för att slippa överbeläggningar och folk i korridoren, säger Dag Larsson, socialdemokratiskt oppositionslandstingsråd.

Men enligt folkpartisten Maria Wallhager, som företräder den borgerliga majoriteten är det inte mer pengar som behövs.

– När jag pratar med sjukhusledningarna säger de att pengarna är inte problemet, utan de önskar sig möjligheter. Stabilitet i sjukvården, stabilitet i styrningar för att jag ska kunna inleda sådana här förändringsprocesser som de nu också har påbörjat.

Så vad lovar du?

– Jag lovar att följa den här frågan och ge sjukhusledningarna det absolut bästa stödet de kan få för att få en bra vårdplatsmiljö och att patienterna ska få den bästa vården.

Anna Björkman
anna.bjorkman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".