Ingen skadades men trapphuset fick stora skador.
Stockholm

En dömd för inblandning i sprängdåd

Svea hovrätt gick idag i huvudsak på tingsrättens linje, och friar flera män som stått åtalade misstänkta för inblandning i ett sprängdåd på Södermalm i maj i fjol.

Åklagaren ville ha tre män fällda för inblandning i dådet, då en sprängladdning exploderade i ett trapphus på Fatburs kvarngata. Ingen skadades, men det blev skador i trapphuset.

Svea hovrätt konstaterar i sin dom idag att bakgrunden till att sprängladdningen placerades ut var att en skuld skulle drivas in, och att den kriminella organisationen Original Gangsters, OG, hade anlitats.

Men den enda av de sex åtalade som dagens dom gäller, och som döms för inblandning i själva sprängdådet, är en 17-årig man som i tingsrätten dömdes för vapeninnehav till två månaders sluten ungdomsvård.

Svea hovrätt finner honom skyldig även till medhjälp till allmänfarlig ödeläggelse; hans DNA fanns på en poltråd som varit kopplad till bomben.

Straffvärdet för en vuxen person skulle enligt hovrätten vara fyra års fängelse. Han hade hunnit fylla 17 år dagen innan brottet begicks, och med hänsyn tagen till hans ungdom anser hovrätten att han ska dömas till sluten ungdomsvård i ett år. Tingsrätten hade dömt honom till sluten ungdomsvård i två månader – för enbart vapenbrott.  

Vilka andra som varit inblandade i sprängningen är inte utrett, skriver Svea hovrätt i sin dom.

I övrigt fastställer Svea hovrätt den tidigare domen i Solna tingsrätt – där flera av de åtalade männen dömdes för bland annat grovt rån, försök till utpressning och narkotikabrott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".