Landstinget i Stockholm valde det billigaste preparatet.
stockholms län

Upphandling om vaccin till flickor stoppas

Upphandlingen av vaccinet mot livmoderhalscancer stoppas. Anledningen är att det preparat som vann inte är det bästa, hävdar en av konkurrenterna. Vaccinet är tänkt att ges till flickor i årskurs fem och sex, men skyddar inte mot könssjukdomen kondylom.

I höst ska alla 12- och 13-åriga flickor i hela landet erbjudas gratis HPV-vaccin till skydd mot livmoderhalscancer, som en del av det nationella vaccinationsprogrammet.

Det är Stockholms läns landsting som skött upphandlingen av vilket preparat som ska ingå i gratisvaccinationen. Landstinget fastnade för Cervarix för att det var det billigaste, inte det bästa. Cervarix skyddar nämligen inte mot könssjukdomen kondylom, alltså könsvårtor.

Den dyrare konkurrenten, preparatet Gardasil som skulle kosta 16 miljoner miljoner mer per år, ger ett betydande skydd mot kondylom. Ändå förlorade tillverkaren upphandlingen, och tar därför till strid.

Landstinget har inte följt lagen om offentlig upphandling då man bara tittat på priset. Eftersom behandlingen av flickor som drabbats av könssjukdomen kostar omkring 50 miljoner kronor varje år skulle det så småningom handla om en ren besparing att använda preparatet, hävdar företaget.

Tillverkaren av Gardasil begär att upphandlinngen granskas i domstol. Under tiden stoppas upphandlingen. Det betyder att det än så länge är oklart vilket vaccin som kommer att ingå i de gratisvaccineringar mot livmoderhalscancer som förhoppningsvis startar till hösten.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista