Nynäshamn

Naturskolan väcker intresse i Japan

Nynäshamns naturskola går på export till Asien. Verksamheten har uppmärksammats i Japan och flera grupper har varit på studiebesök. Och nu åker en grupp från skolan till Japan för att visa upp sin verksamhet.

– De har frågat efter hur man kan jobba med de olika läroämnena utomhus, säger Mats Wejdmark, ansvarig för naturskolan.

Vad kan det här tillföra undervisningen?

– Enligt forskningen visar det sig att om man använder alla sinnena, använder man hela kroppen och gör det praktiskt, kommer man ihåg mycket mer än om man bara sitte rinne och läser och lyssnar.

Naturskolorna finns på ett 80-tal platser i Sverige och drivs i huvudsak i kommunal regi. Skolorna kompletterar den ordinarie undervisningen genom att praktiskt arbeta med skolämnena.

Att det blev just naturskolan i Nynäshamn som åker till japan är mer en slump efter att ett fartyg i fjol sökt nödhamn.

– De hade haft lite trassel med fartyget.

Så det är strandsatta japaner som är ingången till det här?

– Ja, det kan man säga.

Under resan ska gruppen träffa lärare, elever och representanter för Japans utbildningdepartement. Och även om det finns en gammal tradition att leva i harmoni med naturen så är det inte lika självklart längre.

– Vad de har sagt till mig är att den nya generationen har inte funnit något intresse i att fortsätta den här traditionen. Så vi har väl något av ett generationsbyte här, precis som i Sverige, säger Mats Wejdmark.

Erik Andersson
erik.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".