Handels höll en presskonferens i LO-borgen idag.
sverige

Handels varslar om strejk till påskhelgen

Uppdaterad 17:25
Fackförbundet Handels varslar om strejk inom handeln till den 1 april. Varslet omfattar 5 000 anställda och berör både butiks- och lageranställda på sammanlagt 79 arbetsplatser i landet.

Bland de varslade företagen finns klädkedjorna H & M, KappAhl, Lindex och Åhléns samt livsmedelskedjorna Ica, Willys, och Hemköp. Även matkedjan Citygross, byggvaruhuskedjan Bauhaus och sportkedjan Stadium finns med på listan över företag som varslas.

I Stockholms län är det nio arbetsplatser där arbetet kommer att läggas ner helt om strejken blir verklighet. Bland de arbetsplatserna finns Willys i Sundbyberg, där Dennis Jonasson jobbar som butiksbiträde.

– Det blev lite av en wow-känsla, skrämmande samtidigt, det är första gången jag är med om det.

Varför är det skrämmande?

– För att jag inte riktigt vet vad det innebär, säger butiksbiträdet Dennis Jonasson.

Det var strax innan lunch i dag, som fackförbundet Handels varslade om strejk. Syftet med strejkvarslet är enligt Handels att sätta press på arbetsgivarna för att komma vidare i förhandlingarna.

Förhandlingarna går i dag in på sjunde veckan och arbetsgivarparten Svensk Handel har avvisat samtliga förslag från facket, sa fackförbundet Handels på dagens presskonferens.

Handels har krävt en löneökning för heltidsanställda på minst 745 kronor per månad för butiksanställda och minst 620 kronor för lageranställda. Andra huvudkrav från facket är förstärkt rätt till heltid och tillsvidareanställning. Handels vill även begränsa arbetsgivarnas möjlighet att kringgå las genom att använda inhyrd arbetskraft.

Enligt Handels kommer strejken inte slå så hårt mot konsumenterna, däremot kommer företagen att drabbas hårt. Men Linda Järvinen som handlade på Willys i Sundbyberg i dag tror att strejken kommer att drabba henne.

– Det kommer det väl att göra, jag kommer ju få åka eller gå längre, så det blir ju inte bra.

Vad tycker du om att de går ut i strejk just nu?

– Ja, det är ju dålig tajming, men det är ju smart av dem.

Sympatiserar du med dem?

– Ja det får jag väl lov att göra, jag kan ju alltid ta mig till en annan affär, men det är klart att det blir lite bökigt för mig, säger Linda Järvinen.

Butiksbiträdet Dennis Jonasson kommer att stå som strejkvakt om det blir strejk. Men han tar emot beskedet om varslet med kluvna känslor.

– Det känns bra, med tanke på omständigheterna, men sedan vet jag arbetskamrater som inte är med i facket som det kanske är lite värre för

Vad tycker du om det?

– De får ju inte betalt, med tanke på att de inte är med i facket och det är ju en sur situation för dem.

Har de sagt något eller utryckt några åsikter om det?

– Det finns väl vissa som anser att det är dålig att de sätter vår butik i strejk så att de inte får pengar, självklart kan jag förstå dem, men så är det, säger butiksbiträdet Dennis Jonasson

Baris Kayhan
baris.kayhan@sr.se

Strejkvarsel i Stockholms län

Följande butiker och kedjor drabbas av Handels varsel om en strejk från och med midnatt, natten till skärtorsdagen:

  • Bauhaus i Järfälla och Norsborg.
  • H & M i Stockholm och Södertälje.
  • Lindex i Stockholm.
  • Willys i Sundbyberg och Skogås.
  • Ica i Järfälla och Årsta.

Källa: Handels (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista