sverige

Kungahusets pilot får inte längre flyga

En av de piloter som flugit medlemmar ur kungahuset, ministrar och försvarsledningen har blivit avstängd från sitt jobb. Mannen har under ett tiotal år misskött sina obligatoriska läkarkontroller.

Piloten har tjänstgjort på Försvarsmaktens transport- och specialflygenhet och flugit det så kallade regeringsplanet som ofta transporterar medlemmar ur kungahuset, regeringen och försvarsledningen. Mannen har totalt 3 918 flygtimmar, varav cirka 300 det senaste året.

En kontroll visade att piloten struntade i den årliga läkar- och tandläkarkontrollen i maj i fjol. Men vid vidare kontroller visade det sig att han till och från misskött kontrollerna under ett tiotal år och därför varit formellt medicinskt underkänd för att flyga.

Att piloten under så lång tid kunnat fortsätta flyga landets högsta ledare beror bland annat på oklara ansvarsförhållanden, säger Försvarsmaktens flygchef Per Danielson.

En rad nya säkerhets- och kontrollåtgärder har nu satts in för att inget liknande inträffar igen.

– Den här piloten kommer aldrig mer att sitta i något av Försvarsmaktens flygplan, säger Per Danielson, flygchef i Försvarsmakten, till TT.