Stöttar par, familjer och enskilda.
stockholm

Höjd avgift på familjerådgivning oroar

Det blir allt glesare på Stockholms stads kommunala familjerådgivning. Sedan besöksavgiften höjdes kraftigt vid årsskiftet har många valt att gå mer sällan – eller sluta helt.

– Nu under januari och februari ser vi både att inströmningen av inkommande ärenden minskar. Vi har på telefontiden människor som bekymrar sig över avgiften och som har frågor kring den. Vi märker också att de som är aktuella hos oss vill glesa ut samtalen för att de inte har råd, eller vill avsluta kontakten av samma skäl, säger Eva Marie Sundberg, enhetschef på Stockholm stads familjerådgivning.

Från 250 kronor per besök till 450 kronor – så mycket höjdes avgiften för invånare i Stockholms stad som går till familjerådgivningen.

Höjningen skedde vid årsskiftet och det placerar Stockholm stad, tillsammans med Lidingö som tar ut 500 kronor per besök, bland de kommuner som har de högsta avgifterna i landet.

Avgiftshöjningen drabbar dem som är i stort behov av familjerådgivning, säger Eva Marie Sundberg.

– Ja, den slår ju framförallt mot de som inte har det så gott ställt och kanske mer mot befolkningen i de stadsdelarna. Stockholms stad är ju inte en så homogen stad utan det ser olika ut.

Enligt lagen ska kommuner erbjuda familjerådgivning, men hur mycket den ska kosta står inte i lagtexten. Inte heller finns det någon kostnadsnivå i Socialstyrelsens riktlinjer som istället rekommenderar att avgifterna inte ska vara så höga att de utestänger någon från att söka familjerådgivning.

Skälet till höjningen med 200 kronor är helt enkelt att politikerna valde att prioritera annat.

– Man måste våga säga att en del saker är viktigare än andra saker. Trots att familjerådgivningen är en viktig verksamhet. Vi tyckte att hemlöshet, fosterbarn och bidragsberoende var ännu viktigare frågor. Då la vi mest pengar där, säger socialborgarråd Ulf Kristersson (M).

Ulf Kristersson säger att de sjunkande besökstalen på familjerådgivningen kan förklaras med att många stockholmare har gått över till privata rådgivare. 

– Vi passade på att höja avgifterna i familjerådgivning när vi införde valfrihetsmodellen, så att människor slapp vänta länge på att få en tid om man behövde familjerådgivning.

Lotta Karlsmark
lotta.karlsmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista