Nytt kösystem för taxibilarna.

Nytt kösystem för taxi orsakar bråk

Uppdaterad 17:20
Idag började de nya köreglerna gälla för taxibilar vid Arlanda. Bland annat ska miljövilar gynnas. Men flera friåkare är missnöjda med det nya systemet och stämningen vid Arlanda var idag tidvis hätskt när demonstranter från facket Syndikalisterna och representanter från Luftfartverket råkade i luven på varandra.

Med det nya kösystemet kan resenärerna klart se vilket bolag de olika köerna tillhör, det är skyltat.

Taxi Stockholm har två filer medan de andra stora taxibolagen har varsin fil. Friåkarna blandas i en och samma fil.

Friåkarna har filen närmast terminalen, men ett fem meter långt staket vid utgången dirigerar om resenärerna så att de stora bolagen har närmast till resenärerna, något som Amir Abasi, represantant för Storstockholms Transportsyndikat som företräder cirka 250 taxichaufförer klagar över.

– Avståndet från vår kö till kunderna är väldigt lång, och vi kan inte kontakta kunder, då blir det svårare. Vi kommer inte att acceptera det här systemet, vi kommer att reagera väldigt hårt, säger Amir Abasi.

På vilket sätt kommer ni att reagera?

– Självklart, vi kommer blockera Arlanda.

Jan Lindqvist, informationschef på Luftfartverket slår i från kritiken om att de stora bolagen skulle gynnas av det nya kösytemet.

– Förut upplevde friåkarna det som oerhört orättvist när Taxi Stockholm stod närmats terminalen, med samma staket. Nu står de själva där, med samma staket och det är fortfarande orättvist, så orättvisan verkar vara det enda konstanta i detta system, säger Jan Lindqvist.

– Men som sagt, vår målsättning är inte att skapa rättvisa mellan taxiförare i första hand, utan i första hand handlar det om resenärerna och att de ska få så bra valmöjlighet som möjligt, först där efter kommer rättvisa i vår prioritering, fortsätter Jan Lindqvist, informationschef på Luftfartverket.

Baris Kayhan
baris.kayhan@sr.se
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista