Sprutbytesprogram klubbat i dag

Uppdaterad 17:30
Det kommer att bli ett försök med sprutbyte för narkomaner i Stockholm. Det beslutade landstingets hälso - och sjukvårdsnämnd i dag. Syftet är att minska smittspridning av hiv och gulsot bland sprutnarkomaner. 

Samtliga partier utom moderaterna ställde sig bakom dagens förslag vilket i sig är anmärkningsvärt.

Bakom förslaget om sprutbytesprogram i Stockholm står nämligen folkpartiets landstingsråd Birgitta Rydberg, fram till i höstas själv hårdnackad motståndare till ett sånt system. Men efter en utredning som kraftfyllt förespråkade sprututbyten för injicerande narkomaner, bytte även folkpartiet fot.

Tanken är nu att försöket ska pågå i fyra år, och ska utvärderas vetenskapligt. Men det är fortfarande oklart hur det här kommer att fungera i praktiken.

Christina Paulsrud, ordförande i Stockholms brukarförening är positiv till beslutet idag, men samtidigt ganska orolig.

– Det verkar ju som om man tänker göra det ganska krångligt. Det borde ju vara enkelt. Man tar emot en smutsig spruta och man delar ut en ren. Man skulle kunna programmera en industri-robot för att göra det, säger Christina Paulsrud, ordförande i Stockholms brukarförening.

Men vad kommer det här att innebära för missbrukarna, sprututbyte?

– Förhoppningsvis att några färre slipper bli smittade med den dödliga sjukdomen Hepatit C, som nästan 90 procent av injektionsnarkomanerna bär på antikroppar emot, säger Christina Paulsrud, ordförande i Stockholms brukarförening.

Men kommer de som använder sprutor vilja byta då, dyka upp?

– Det beror ju på hur man gör det. Vi skulle önska att det skulle finnas en möjlighet att söka sprututbytet anonymt. Vi skulle gärna se att det fanns på många ställen. Att dom som ville skulle få sår omlagda och få kontakt med beroendevården men att det skulle vara ett beslut som man själv tog. Ingenting som tvingades på dem. Vi är lite oroliga för att det inte kommer att bli så, säger Christina Paulsrud, ordförande i Stockholms brukarförening.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se

Björn Lindberg
bjorn.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista