Intagna får trängas i små celler.
sverige

Överbeläggning på häkten och fängelser

Det är akut platsbrist på landets häkten och fängelser. Bakgrunden är skärpta straff som gjort att antalet intagna ökat, samtidigt som flera anstalter läggs ned. Enligt Kriminalvårdens prognoser kommer 1 100 platser att saknas 2013.

På till exempel Stodbodaanstalten i Rosersberg i Sigtuna kommun löser man överbeläggningen med våningssängar i de nio kvadratmeter stora cellerna, där de intagna får dela på skivbord och garderob.

Storbodaanstalten har plats för 93 interner, men nu trängs 111 intagna.

– Det är stort missnöje med dubbelrummen. Det blir konflikter mellan killarna, säger chefen Fredrik Thunberg till Svenska Dagbladet.

Nu föreslår Kriminalvården att dömda ska få köa för att avtjäna sina fängelsestraff.

– Ett sätt att klara situationen vore att skapa en kö för att sona sitt straff, säger Lars Nyhlén, generaldirektör för Kriminalvården, till tidningen.

Nyhlén menar att soningskö skulle bestå av personer som döms till fängelse, men inte är häktade, under 2010 och 2011. Vilket skulle handla om 5 000 personer per år.

I praktiken betyder det några års väntan på fängelseplats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista