norrtälje

Fakturor för ej utförda bussturer

Busslinks misstänkta fusk mot SL i Norrtäljetrafiken kan vara betydligt mer omfattande än man tidigare trott. Det visar en utredning som nu är klar.

Utredningen som gjorts av den utomstående revisionsbyrån Price Waterhouse Coopers, visar att förutom det nittiotal bussturer som Busslink felaktigt tagit betalt för, så är det ytterligare uppemot 650 turer som på ett eller annat sätt kan ifrågasättas.

Orsaken till att det blivit så här är enligt revisionsbyrån dålig intern kontroll och bristande rutiner, både hos Busslink och hos SL.

Under den tid som granskningen genomfördes hade SL och Busslink faktisk kontroll över knappt var tredje, eller 31 procent, av alla förstärkningsbussar i Norrtäljetrafiken.

Resten, eller drygt två tredjedelar av bussarna var av en eller annan anledning inte inloggade i systemet, enligt rapporten, och det gjorde naturligtvis att kontrollen försvårades märkbart.

Som Radio Stockholm kunnat berätta tidigare har ju Busslink medgett att man felaktigt tagit betalt av SL i 88 fall. Men enligt den här rapporten finns det alltså frågetecken i hela 733 fall, där det kan handla om ytterligare felaktigheter.

Men det är värt att notera i rapporten att det inte bara är Busslink som får kritik. Även SLs interna kontrollprocesser får en släng av sleven av den utomstående revisionsbyrån.

Normalt kontrolleras bara rimligheten i faktureringarna, medan mer omfattande kontroller bara förekommer i undantagsfall, vilket inte är tillfredställande enligt rapporten.

Price Waterhouse Coopers menar att det tvärtom varit en bidragande orsak till att de misstänkta oegentligheterna kunnat fortsätta under så lång tid. Med mer systematiska kontroller hade fel och brister kunnat upptäckas betydligt tidigare, enligt revisionsbyrån Price Waterhouse Coopers rapport.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista