Huddinge

Stor brist på studentbostäder

Det finns färre studentlägenheter per student i Stockholms läns näst största kommun, Huddinge, än i Stockholms stad. Sabine Pettersson, ordförande för studentkåren på Södertörns högskola, säger att studenterna i Huddinge är lite bortglömda.

– Huddinge kommun glöms ofta bort när det kommer till studenter och studentbostäder. Det är ju väldigt centraliserat till Stockholm stad. Men det är ju problematiskt att det inte finns så mycket bostäder här. Det finns en del, men det täcker verkligen inte det behovet som finns, säger Sabine Pettersson.

I Flemingsberg i Huddinge studerar runt 15 000 studenter på Södertörns högskola, Karolinska institutet och KTH syd. I samma område finns runt 1000 studentbostäder. De flesta har Huddinges kommunala bostadsbolag Huge som värd. Resten har Stiftelsen Stockholms Studentbostäder, SSSB.

Det betyder att det finns studentlägenheter i Huddinge till 7 procent av dem som studerar där. I Stockholm, där studentbostadsbristen ofta diskuteras, finns det studentlägenheter till 10 procent av studenterna.

Men Huddinges kommunstyrelseordförande, moderaten Daniel Dronjak Nordqvist, säger att bostäder till studenterna i Huddinge inte bara är Huddinge kommuns ansvar.

– Jag tror att det kommer att behöva byggas fler studentbostäder, både i Huddinge men också i andra kommuner. Södertörns högskola är ju en regional högskola där alla kommuner i regionen och andra intressenter har ett ansvar, säger Daniel Dronjak Nordqvist.

Peter Aziz, som pluggar ekonomi på Södertörns högskola, bor själv i en studentlägenhet i Flemingsberg. Han tycker att det behövs fler sådana, för han tror att många studenter skulle vilja bo där om det gick.

– Ja, det tror jag. I och med att det tar ju bara en kvart in till stan. Samtidigt så bor du ju fem minuters promenad från skolan. Så det är ju egentligen ultimat för att plugga här, säger han.

På lång sikt planeras många fler bostäder i Flemingsberg. Men hur många av dem som blir studentlägenheter vågar Daniel Dronjak Nordqvist inte lova.

– Vi planerar ju för 5 000 nya bostäder de kommande 20-30 åren. Och jag tror att många av dem kommer att bli studentlägenheter, säger han.

Men hur många då?

– Det går inte att säga i nuläget, säger Daniel Dronjak Nordqvist.

Johanna Sjöqvist
johanna.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista