Stockholm

Utsatta barn på gatorna ska kartläggas

Socialtjänsten i Stockholm vill göra en kartläggning över hur många barn i staden som tigger, spelar musik och säljer rosor som har blivit utsatts för människohandel. Nu har man ansökt om stöd från länsstyrelsen för att kunna starta arbetet redan till sommaren.

– Vi har sett barn de senaste åren som vi misstänker är utsatta på olika sätt och exploateras på olika sätt utav organiserade kriminella vuxna. Det är inte sagt att alla barn som spelar på gatan, spelar musik och säljer rosor tillhör den här gruppen, säger Karin Norlin Bogren, sektionschef på ungdomsjouren vid Maria ungdomsenhet.

Det är främst inom tullarna som socialtjänsten vill räkna antalet barn som tigger, spelar musik och säljer rosor som utsatts för människohandel.

Idag kommer socialtjänsten nästa bara i kontakt med utnytjade barn som begår brott.

Ungdomsjouren har ansökt om att få 200 000 kronor av länstyrelsen till den här kartläggningen som är en del i ungdomsjurens vision att bli bättre.

– Pengarna som vi ansökt om från Länsstyrelsen avser själva inventeringen. Sedan har vi en ordinarie verksamhet där vi tar hand om barn och undgomar som utsätts på olika sätt, säger Karin Norlin Bogren, sektionschef på ungdomsjouren vid Maria ungdomsenhet.

Göran Hägglund som är enhetschef på Maria Ungdomsenhet hoppas att arbetet med att förhindra människohandel med barn fortsätter på europeisk nivå.

– Nu är problemen vad vi tror inte lika stora i Stockholm som i många andra städer. Men det är viktigt att man tittar på det här ur ett Europeiskt perspektiv senare för det här handlar om barn och ungdomar som väldigt cyniskt utnyttjas på olika sätt av kriminella grupperingar, säger Göran Hägglund, enhetschef på Maria Ungdomsenhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista