stockholm

Gröna Lund för stort för Djurgården

Gröna Lund har vuxit ur Djurgården och om Grönan ska satsa på häftiga åkupplevelser som åkattraktionen Insane, så måste nöjesfältet flytta till en helt annan plats. Det anser en grupp som kallar sig "Stockholmare för Djurgården".

– Grönan ska vara kvar och ha den småskaliga karaktären som den har idag. Men dom stora åkattraktionerna, typ Insane, och det kommer ännu flera, mycket större om vi ska hänga med Disney World och Euro Disney och så där. Då krävs det mycket mera utrymme och det är stora grejer som inte passar in den småskaliga bebyggelse på Djurgården, säger Rickard Murray, ordförande i förbundet för Ekoparken.

Så ni ser alltså ett småskaligt Gröna Lund på samma plats som idag men att dom stora attraktionerna ska flytta?

– Just det.

Det här utspelet från "Stockholmare för Djurgården" har fått många att reagera. En av dom är centerpartisten Per Ankersjö.

– Stockholm ska ju bli en miljonstad inom 20 år och vi kan inte precis motarbeta all utveckling och förändring. Vi måste fundera hur vi bygger en tät och miljövänlig stad där man åker mycket kollektivtrafik. Då kan vi inte hålla på att tvångsutlokalisera våra attraktioner utanför staden, säger Per Ankersjö (C), ordförande för Stockholmscentern.

– Självklart ska Grönan vara kvar och man får gärna utöka, tycker vi i centern. Det är ju det här som gör Djurgården och Nationalstadsparken tillgängligt. Det här ska ju vara en plats för Stockholmare, vara tillgänglig för människorna inte tvärtom, säger Per Ankersjö (C), ordförande för centern i Stockholm.

Men stämmer då stora berg- och dalbanor in i bilden av Djurgården som en grön oas i Stockholm?

– Det tycker jag absolut. Det kan du fråga vilken Stockholmare som helst så är nöjesfältet en stor del av Djurgården. Man kommer dit både för att njuta av den vackra naturen och den här äldre bebyggelsen men också för att också roa sig. Jag tycker att den här kombinationen är det som har stort värde med Djurgården och det ska vi självklart ha kvar, säger Per Ankersjö (C) ordförande för centern i Stockholm.