Stockholm

Saudisk prins vill betala moskébygge

En saudisk prins vill skänka 400 miljoner kronor till ett moskébygge i Tensta i nordvästra Stockholm.

– Det känns mycket bra faktiskt, och alla vi i styrelsen är mycket glada över den här nyheten. Vi fick också många telefonsamtal, fax och mejl från både muslimer och alla som finns i området. De är mycket glada över den här nyheten faktiskt, säger imam Abdel Karim Laallam, representant för byggnadskommittén och koordinator för projektet,

Det är Prins Abdulazizi ben Fahd, son till Saudiarabiens förre kung Fahd, som skänker 400 miljoner kronor till bygget av moskén. Prinsen gör det bland annat för att hedra sin döde far.

Det kan bli Stockholms största moské, om stadsbyggnadsnämnden i Stockholm säger ja i april. Moskén ska ha plats för 3 000 besökare, och ha en yta på totalt 11 000 kvadratmeter.

Inte bara religiösa aktiviteter ska rymmas, utan bland annat utrymmen för idrott och ett bibliotek ska också få plats.

Alla, inte bara muslimer är välkomna, säger Imam Abdel Karim Laallam.

– Det kommer att bli ett multikulturellt center för alla, inte bara för muslimer, det kommer att vara öppet för alla. Bland annat kommer ett bibliotek, ett stort shoppingcenter, idrottsavdelning och utbildningsavdelning byggas också, säger imam Abdel Karim Laallam.

Lotta Karlsmark
lotta.karlsmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".