Förändringar i abortvård oroar

Många aborter ska inte längre göras på sjukhus i länet, utan målet är fler medicinska aborter, tidigt i graviditeten. Men förändringar i vilka kliniker som ska ha hand om medicinska aborter oroar Svenska barnmorskeförbundet, som tror att förändringarna kan få till följd att fler inte hinner få medicinsk abort.

Karolinska universitetssjukhuset planerar att flytta över medicinska aborter från Huddinge till Solna, och därmed kommer abortverksamheten längre bort från kvinnor i länets sydvästra del.

Catharina Zätterström, samordnande barnmorska i sydvästra Stockholm säger till Dagens Nyheter att det är olyckligt, speciellt i kommuner med förhållandevis höga aborttal, och där många har extra svårt att ta sig fram till rätt vårdinstans.

Beslutet om att flytta de medicinska aborterna är inte fattat än, men förslaget grundar sig på problem med överbeläggningar i Huddinge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista