Södertälje

Byggarbetare omkom efter takras

En byggnadsarbetare i 50-årsåldern omkom i dag under ett rivningsarbete vid Högbergaskolan i Södertälje. Det var strax före klockan elva som ett tak föll ihop och mannen klämdes fast under rasmassorna.

– Vi har tagit hand om skadade och även gjort losstagning av personen som hamnade under rasmassorna, säger Lennart Meijer, insatsledare på räddningstjänsten.

Det är byggbolaget NCC som arbetar med att riva Högbergaskolan i Södertälje. Byggnaden är en rivningsfastighet som ska ge plats åt en ny skola.

I samband med rivningen kollapsade stora delar av skolans tak och en byggnadsarbetare hamnade under rasmassorna. Området var avspärrat och enligt uppgift stod mannen vakt för att förhindra andra från att gå in i byggnaden.

Mannen fördes svårt skadad till sjukhus. Där kunde läkarna konstatera att han avlidit.

Ytterligare en person skadades i takraset men var vid medvetande när han fördes till sjukhus.

Byggföretaget NCC:s presschef Ulf Thorné är skakad av dagens dödsolycka.

– Det är en ofattbar och sorglig händelse som inträffade här i dag, det är en mörk dag både för den omkomnes anhöriga, vänner och för hans arbetskamrater, säger Ulf Thorné, presschef på NCC.

– Det som omedelbart händer här nu för arbetskamraterna är att de samlas på arbetsplatsen med psykolog och präst och får en möjlighet att prata om det här och bearbeta det som hänt, fortsätter Ulf Thorné.

Mats Rundbladh
mats.rundbladh@sr.se