Nynäshamn

Nynäshamn vill sälja hyresfastigheter

I Nynäshamn vill det kommunala bostadsbolaget sälja en eller flera fastigheter till bostadsrättsföreningar för att finansiera nyproduktion.

Att socialdemokratiskt styrda kommuner säljer fastigheter ur allmännyttan är inte helt okontroversiellt, men i Nynäshamn menar de styrande att sälja är bättre än att låna till nybyggen.

– Vi har som uppgift att säkerställa att Nynäshamnarna får bostäder som passar i livets olika skeden och då vill vi också säkerställa att bolaget är långsiktigt hållbart ekonomiskt för att kunna göra detta, säger Anna Jungdell som är socialdemokratiskt kommunalråd.

Men att socialdemokratiskt styrda kommuner säljer delar av allmännyttan brukar inte vara okontroversiellt?

– Jag har inte uppfattad att det är speciellt kontroversiellt heller ska jag erkänna säger Anna Jungdell.

De hus som planeras att säljas till bostadsrättsföreningar är några äldre fastigheter med runt 100 lägenheter. Istället ska Nynäshamnsbostäder bygga lika många nya bostäder - och försäljningen görs för att inte behöva låna hela summa.

Att sälja delar av de kommunala bostadsbolag till bostadsrättsföreningar är något som tidigare fått kritik av socialdemokratiska företrädare och hyresgästföreningen i Nynäshamn vill stoppa affären.

– Vi ställer oss ytterst frågande till agerandet att sälja ut för att bygga nytt, det innebär ju att det inte blir fler hyreslägenheter, säger Jonas Karlsson ordförande för hyresgästföreningen i Nynäshamn.

Tror ni att ni kan påverka försäljningen på något sätt?

– Ja det är ju valår, säger Jonas Karlsson.

Och hur ska du göra då?

– Ja det är ju att ägna sig åt praktiskt opinionsarbete, säger  Jonas Karlsson.

Erik Andersson
erik.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".