Flyktingmottagande

Nya platser i höst ska korta väntan

De platser som kommunerna i länet lovar att skapa för att ta emot fler ensamkommande flyktingbarn - borde vara klara i höst, enligt Länsstyrelsen.

– Vi räknar med att de kommer successivt, men att alla är på plats i september- oktober, tror vi att alla finns, säger Christian Foster, utvecklingsledare för integration på Länsstyrelsen.

Som Radio Stockholm rapporterat får en del ensamma flyktingbarn vänta i fem månader i tillfälliga boenden eftersom ingen kommun tar emot dem. Tanken är att de bara ska behöva vänta några dygn.

I februari slöt alla 26 kommuner i länet ett avtal om att ta emot fler flyktingbarn. Men att skapa boendeplatser för barnen tar tid. En del kommuner behöver öppna helt nya gruppboenden.

Men i höst ska alltså 200 nya platser finnas i länet.

Kommer de här platserna att räcka för att uppnå målet att barnen ska få komma till en kommun och ett permanent boende inom några dygn?

– Vår ambition och som jag tror också är en avsikt som vi kommer klara av i Stockholm län, är att absolut svara upp till vår del av arbetet. Den här kötiden ska ju inte finnas. Det är ju ett förtvivlat läge just nu i ankomstboendena som vi alla jobbar stenhårt för att få bort. Så ska inget barn behöva ha det, säger Christian Foster.

Christian Foster på Länsstyrelsen tror att om resten av kommunerna i landet tar samma ansvar som länets kommuner så kommer platserna att räcka.

Edit Bjurdamm, chef för individ- och familjeomsorgen i Sigtuna kommun, är inte lika optimistisk:

– Det är klart att det här nya antalet boenden kommer påverka. Men det finns ju redan en sådan stor propp tänker jag så att det komemr väl inte att räcka. Det tror jag inte, säger Edit Bjurdamm.

Varför inte det?

– Därför att inflödet av barn ökar ju också. Det kommer ju allt fler flyktingbarn och för varje år får man ju justera upp de här beräkningarna från Migrationsverket, säger Edit Bjurdamm.

Johanna Sjöqvist
johanna.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".