Försäljning av lägenhet upprör.
Stockholm

S-kritik mot lägenhetsklipp

En kommunal fastighetsförsäljning Stockholm får hård kritik av den rödgröna oppositionen i Stadshuset. En lägenhet i ett av Svenska Bostäders hus på Norr Mälarstrand köptes loss för tre miljoner kronor, redan nu en månad senare är den till försäljning för mer än det tredubbla, över nio miljoner kronor kronor

Det socialdemokratiska oppositionsborgarrådet Carin Jämtin anser att stadens tillgångar vräks bort.

– Det är ett slöseri med stockholmska tillgångar. Det är värden på hus som vi har byggt upp under generationer i Stockholm som nu bara slumpas bort. Jag tror att marknadspriset på 193 kvadratmeter på Norrmälarstrand nog är nio miljoner kronor, som den här ropas ut för.

Vinnare är naturligtvis säljaren, men förloraren är alltså Stockholms skattebetalare?

– Ja, framförallt de boende i de allmännyttiga bolagen. De här medlen skulle ha kunna använts till upprustning på olika sätt , säger Carin Jämtin.

Men ytterstads- och bostadsbolagsborgarrådet Joakim Larsson (M) slår ifrån sig all kritik. Han säger att det är illvilliga rykten, och helt fel. Han menar att det här är inte fråga om att slumpa bort lägenheter och att några enskilda gör klipp, utan att staden tjänar pengar som kan användas bättre på annat håll.

– De här affärerna gör att vi har råd med ett antal upprustningar, framförallt i ytterstaden där man har eftersatt underhåll. Den enskilda fastigheten som vi diskuterar här, har inte sålts som någon lägenhet utan som en fastighet - och det är 187 miljoner i reavinst på den affären. Och de pengarna använder vi på att rusta och renovera, säger Joakim Larsson.

Men Carin Jämtin vidhåller sin kritik. Det kan ifrågasättas om det här gått lagligt till menar hon och därför överväger Socialdemokraterna att gå vidare och dra ärendet inför EG-domstolen.

– Ja om man säljer en lägenhet för tre miljoner som mindre än en månad senare ligger på marknaden för nio miljoner, så är det nånting som är grundfel i värderingsprinciperna, och vi tycker att man ska titta på om det verkligen är lagligt. Vi har tagit en del andra försäljningar till EG-domstolen - och det är möjligt att man ska gå vidare med det här också, säger Carin Jämtin.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se

Björn Lindberg
bjorn.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".