Matavfallet ska sorteras. Foto: Ingvar Karmhed / SCANPIX.

Fem kommuner börjar sortera matavfall

Idag är det bara en handfull kommuner i länet som tar hand om privatpersoners matavfall, men i vår tar ytterligare fem kommuner på Södertörn de första stegen för att nå de nationella miljömålen, att återvinna 35 procent av matavfallet.

– Det finns ett oerhört stort intresse från kommunerna att driva den här frågan vidare. I Huddinge är frågan i fullmäktige i april. Botkyrka har fattat beslut denna vecka och övriga kommuner Salem, Haninge och Nynäshamn ligger på ungefär samma tidsaxel, säger Bengt Säberg, moderat politiker i Huddinge.

När kan det bli verklighet?

– Det är alltid svårt att sia om framtiden men om vi förutsätter att försöket i Huddinge går bra, då tror jag att övriga kommuner kan fasas in i systemet om ett eller två år.

I höst inleds ett första försök riktat till 4000 hushåll i Huddinge, för hundra kronor i månaden så hämtas de sorterade soporna och körs till återvinningen.

På sikt hoppas kommunerna, Huddinge, Haninge, Salem, Botkyrka och Nynäshamn, som alla är delägare i SRV återvinning, kunna tjäna pengar på hanteringen. Tanken är att man genom rötning ska omvandla avfallet till biogas och gödsel.

Men en utökad sopsortering innebär också att soptaxan höjs, säger Botkyrkapolitikern Birgitta Mörk, socialdemokrat och ordförande i SRV-återvinning:

– Jag är övertygad om att det blir en femhundrakronor i höjning per år men vi har en låg taxa i våra kommuner, en av de lägsta i landet, så jag känner ingen oro för att det här blir för mycket pengar för människor.

Införandet av kompostering kommer att ske etappvis och vara frivillig, säger Birgitta Mörk:

– Man väljer om man vill vara med i det här men erfarenheter från landet säger att upp till sjuttio procent väljer att gå med i den här verksamheten, det vill säga att vilja separera sitt matavfall.

Kristina som är pensionär och bor i Tumba i Botkyrka, är positiv till kommunens planer:

– Det får de gärna göra även om det blir lite mer arbete för var och en. Men jag ska inte klaga, jag har tid så jag ska gärna göra det.

Anna Björkman
Anna.Bjorkman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".