Sundbybergspolitiker kritiseras för uttalande om Afrika

Moderaten Göran Reierstam i Sundbyberg kritiseras för ett uttalande om afrikaner och Afrika i fullmäktige i måndags.

Det var vid ett replikskifte efter en fråga till barn- och ungdomsnämndens socialdemokratiska ordförande som Göran Reierstam gjorde en jämförelse med Afrika.


-Det är väl dags snart att ha insamling på torgen i Sundbyberg av leksaker. Inte till Afrika där man gladeligen leker med kottar eller vad det nu är, utan till Sundbybergs egna förskolor, sa Göran Reierstam i fullmäktige.


Den socialdemokratiska fullmäktigeledamoten Mariam Osman Sherifay, själv med rötter i Afrika, var en av dem som tog illa vid sig av yttrandet i Sundbybergs kommunfullmäktige.
Hon tycker att det var att förlöljiga människor som är i behov av hjälp.


-Det här är ett sätt som inte passar en politiker, man kan inte bara stå och vräka ur sig saker om medmänniskor, säger Mariam Osman Sherifay till Radio Stockholm.


Göran Reierstam säger till Radio Stockholm att om Sherifay känner sig trampad på tårna får han be om ursäkt. Han anser att socialdemokraterna försöker vända på frågan:


-Förskolorna i Sundbyberg har drabbats av så stora nedskärningar att föräldrarna tvingas till åtgärder som är helt främmande i ett västerländskt välfärdssamhälle, säger Reierstam till Radio Stockholm.