Stockholm

Nytt system för skolval får kritik

Stockholms nya skolvalssystem väcker oro hos föräldrar och sågas av experter. Nationalekonomen Jonas Vlachos är mycket kritisk till den nya modellen som han menar är oförutsägbar och riskerar att lura många föräldrar.

– Det blir på bekostnad av föräldrar som tappar kontrollen över var deras barn kommer att hamna i skolan, säger nationalekonomen Jonas Vlachos.

Idag är sista dagen att skicka in listan över de tre skolor där man helst vill att ens barn ska gå.

I det nya systemet har man slopat de gamla upptagningsområdena - istället ska föräldrarna fritt få välja mellan alla Stockholms skolor.

Romilssons i Vällingby är en av de familjer som berörs. Med den gamla modellen skulle deras dotter Lina automatiskt ha hamnat på Vinstaskolan som ligger närmast.

Nu har de istället kunnat välja den lite avläsnare Björnbodaskolan.

– Vi fick en bra känsla där, dessutom har de en Montessori-inriktning, som vi är intresserade av. Därför valde vi den skolan, säger Linas pappa Jesper Romilsson.

Men risken är ganska stor att Lina inte kommer in på Björnbodaskolan. Enligt det nya systemet är det nämligen svårare att komma in på sitt förstahandsval om man har närmare till sitt andrahandsval och det har ju Lina som har valt Vinstaskolan som nummer två.

Eftersom hon då måste konkurrera med de som har valt de skolorna som sina förstahandsval, så är risken stor att hon heller inte kommer in på nummer två och tre.

Då kan det bli så att Lina placeras på en helt annan skola inom en radie av två kilometer. I stället för föräldrarna blir det alltså skolförvaltningen som får välja vilken skola Lina ska gå i.

Lina tycker själv att det är viktigt att hon får börja i just Björnbodaskolan.

– För att där går mest kompisar, annars har man ingen att leka med från början.

Stockholms skolborgarråd, folkpartisten Lotta Edholm, säger att poängen med det nya skolvalssystemet är att ge föräldrar mer valfrihet.

– Ambitionen är att så många som möjligt ska få sitt förstahandsval.

Mattias Pleijel
mattias.pleijel@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista