Kritisk snörapport klar

Snöröjningsentreprenörerna var inte tillräckligt förberedda och hade för få maskiner, stadsdelsnämndernas kontroll var för dålig och parkeringsreglerna över jul och nyår var för generösa. Det har Gatu- och fastighetskontoret kommit fram till i sin rapport om snöröjningen i Stockholm som nu sammanställts.
Stockholms stad har fått ta emot många klagosamtal från allmänheten om snöröjningen: totalt 14 870 under drygt fyra veckor, enligt rapporten. Stadsdelarna är missnöjda med hur snöröjningsentreprenörerna skött sig - allra sämst betyg får snöröjningen av gångbanor och körbanor i innerstan och i söderort. Entreprenörerna reagerade för sent, bortforslingen dröjde för länge och antalet snöröjningsmaskiner har minskat väsentligt de senaste 15 åren, vilket försämrat beredskapen. Även beställarna, alltså stadsdelsnämnderna, får kritik för att de inte kontrollerat tillräckligt väl att snöröjningen verkligen skötts. Felparkerade bilar har varit ett stort problem, som till viss del har sin grund i gatu- och fastighetsnämndens beslut att bortse från vissa parkeringsregler under storhelger. Den principen bör ses över, liksom reglerna för boendeparkering, framför gatu- och fastighetskontoret i rapporten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista