Botkyrka

Botkyrka ska förebygga hedersrelaterat våld

Botkyrka kommun ska förebygga hedersrelatarat våld genom att ta fram en policy och en handlingsplan. De blir en av de första kommunerna i Sverige att utarbeta en sådan här plan.

Vad handlingsplanen konkret kommer att innehålla är inte fastställt än men några huvuddrag börjar redan märkas.

Man kommer bland annat att föreslå ett nära samarbete med föreningslivet i Botkyrka för att hämta kunskap och prata om de här frågorna med grupper som man tror berörs av hederrelaterat våld ch förtryck.

Man kommer också att ge stöd och utbildning till föräldrar samt öka kompetensen hos personal inom kommunen som jobbar med det här.

Men att prata hedersvåld och förtryck med berörda grupper är inte lätt, därför kommer Botkyrka Kommun att ha en annan ingång in i ämnet. Lotta Persson är socialchef på Botkyrka Kommun.

– När vi var på studiebesök i Rosengård så fick vi reda på att där pratar man helst inte om hedersrelaterat våld och förtryck, för det är en ganska känslig fråga. Utan man resonerar hellre om hur ska vi kunna leva upp till de mänskliga rättigheterna. Och det tycker jag känns som en väldigt bra ingång, därför att det är ju det som det handlar om, säger Lotta Persson, socialchef på Botkyrka Kommun.

Hur  många som lever med hedersrelaterat våld och förtryck i dag i Botkyrka vet man inte säkerhet, men 2006 genomförde Botkyrka Kommun en kartläggning av hedersrelaterat våld bland 200 högstadieelever. Cirka 10 procent av de svarade att de var utsatta för hedersrelaterade begränsningar.

Den 27 april ska socialförvaltningen i Botkyrka kommun lägga fram ett första utkast av handlingsplanen och i början av maj ska politikerna i kommunen ta ställning till den).

Baris Kayhan
baris.kayhan@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista