Förarlösa bilar visades upp idag

I höst avgörs om Stockholm blir en av de kommuner som får pröva spårbilar - alltså förarlösa bilar som ska gå i en bana några meter ovanför mark.
Idag visades spårbilen för första gången för allmänheten.

Hans Lindqvist, ordförande i det speciella spårbils-nätverket, hoppas att systemet ska bli en snabb framgång.
--Blir det så och den fungerar bra och man är nöjda så kommer det gå fort at bygga spårbilar på många andra ställen, flygplatser, marknadsplatser som matarbanors, säger Hans Lindqvist
Den lilla spårbilen har 4 sittplatser och ser ut som en mycket kort tunnelbanevagne eller en bubbla. Den ska åka sig på en bana ett antal meter upp i luften i runt 40 kilometer i timmen.
Tanken är att den som vill ska kunna beställa resor med bilen och åka längs banan dit man vill. Ina väntetider alltså. Fyra kommuner ligger väl framme för att bli pilotprojekt och Stockholms stad anses ligga bra till.
Isåfall handlar det i första hand om en åtta kilomter lång bana mellan Lappkärrberget och KTH via Universitetet. Det är på vintern spårbilen har sina största förtjänster, säger utställningsgeneral Magnus Hunhammar.
--Det här drivs av någon slags magnetkudde fram och drivhjulen är bara passiva och rullar så det tål is och snö och så upp i luften då kan det vara en meter driva under och det går ändå, säger Magnus Hunhammar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista