Kameror ska filma stulna bilar

Övervakningskameror skulle kunna minska antalet bilstölder. Det tror Brottsförebyggande rådet , BRÅ, som föreslår att man ska använda övervakningskameror som slår larm om någon bil som anmälts stulen passerar.

Redan idag finns det vid många vägar hastigetskameror som noterat om vi kör för fort. I framtiden kan det också komma att finnas övervakningskameror som skannar av bilens registreringskylt och slår larma när en bil som registerats som stulen kör förbi.

Det är BRÅ, Brottsförebyggande rådet, som på uppdrag av regeringen arbetar med att ta fram åtgärder för att minska antalet bilstölder och bilinbrott. Bilbrottslighet är nämligen en stor inkörsport till annan brottslighet.

Systemet med kameror är en av åtgärderna som BRÅ har föreslagit i en rapport. Idén kommer från Storbrittanien där det redan provats med stor framgång.

Om övervakningssystemet av registeringsskyltar byggs ut kan det bli tal om kameror på en rad strategiska platser längs de svenska vägarna, säger Henrik Santesson, utredare på BRÅ.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".