15-åringarna blir tjockare

Alltfler 15-åringar är feta och har dålig självkänsla. Det konstaterar folkhälsoinstitutet och Stockholms läns landsting i en ny stor studie.

I studien har över 3 000 15-åringar runt om i Stockholms län interjvuats om mat- och motionsvanor.
Dåligt med frukost i veckorna, nästan aldrig frukt och grönsaker och mycket TV-tittande har givit effekt: övervikt hos 11 procent av flickorna och hos 15 procent av pojkarna.

Finn Rasmussen, en av författarna till studien, vill att sockret försvinner från ungdomarnas miljöer:
- Kommunen har ett väldigt stort ansvar. Vårt förslag är att man tar bort allt godis och läsk från skolmiljö och annan verksamhet som har ett kommunalt stöd, säger Rasmussen till Radio Stockholm.

Studien visar även att övervikt har stora sociala skillnader. Ungdomar från hem med en lågutbildad mamma, lägre inkomst och med invandrarbakgrund har mer oregelbunda matvanor och tillbringar mer tid framför TV:n och datorn.

Landstinget i Stockholm hoppas redan i år kunna sätta igång olika projekt som jobbar med det här, men vad det innebär konkret är oklart.

Enligt landstingspolitikern Mia Birgersson (v) ska man först utvärdera vad för verksamhet som redan finns lokalt. Hon är dock positiv till en del åtgärder redan nu:

- Jag kan se det som självklart att man i kommunal verksamhet, som simhallar och idrottshallar, väldigt snabbt och bums tar bort de caféer med läsk och bullar som finns där, säger Birgersson till Radio Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".