Åtal mot polis för datasökning i samband med Lindhmordet

Nu kommer det första åtalet mot en av de drygt 200 poliser som misstänks för dataintrång i samband med utredningen av mordet på Anna Lindh. Åtalet gäller en utredare vid Söderortspolisen.

Den kvinnliga utredaren gjorde en datasökningar på Mijailo Mijailovic som senare åtalades för mordet. Nu har utredaren åtalats för dataintrång.

Utredaren agerade på egen hand när hon sökte information om den misstänkte mördaren, därför rör det sig om ett brott, menar chefsåklagare Christer Ekelund.

Kvinnan själv menar att hon gjort datasökningen för att hjälpa till med utredningen, men den förklaringen köper inteåklagaren.
- Man får bara använda de här registren för att fullgöra tilldelade arbetsuppgifter, säger Christer Ekelund till Radio Stockholm.

Kvinnan själv menar att hon gjort datasökningen för att hjälpa till med utredningen, men den förklaringen köper inte’åklagaren.

Sammanlagt riskerar drygt tvåhundra poliser åtal för dataintrång i samband med utredningen av mordet på Anna Lindh. Christer Ekelund säger att det är är för tidigt att dra allmänna slutsatser om polisens arbete och rutiner, men att det är förvånansvärt att poliser begår den här typen av brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".