Rättegång om 16-åring som dog vid byggolycka

Idag inleddes rättegången mot de två personer som åtalats efter att en 16- årig pojke omkom vid en arbetsplatsolycka på en skola i Enskede i södra Stockholm i juli 2002.

Det var för ett och ett halvt år sedan som 16-åringen deltog arbetet på Tallkrogens skola. En tre meter hög vägg som skulle rivas rasade över pojken, som omkom.

Både vd:n för den entreprenadfirma som utförde arbetet och regionchefen för det kommunala bolaget SISAB Skolfastigheter står åtalade för brott mot arbetsmiljölagen. Båda förnekar brott. Idag stod de inför rätta, och stämningen i salen var laddad.

SISAB:s regionchef har varit sjukskriven en stor del efter olyckan eftersom hon mått dåligt efter det som hände. Åklagaren anser att hon ska stå som ytterst ansvarig för den arbetsmiljöplan som alltid måste finnas vid byggarbeten. Den ska föreskriva hur säkerheten ska garanteras vid arbetet, men var bristfällig vid olyckstillfället.

Olyckan var också en stor familjetragedi då vd:n för byggföretaget var 16- åringens farbror.
Han sa idag att han ett otal gånger ältat saken för sig själv och frågat sig vad han kunnat göra annorlunda. Åtalet mot honom gäller att han lät en minderårig utföra ett riskfyllt arbete och att han inte spärrat av området runt den vägg som skulle rivas.

Åklagaren yrkar på villkorlig dom och böter för vd:n för byggföretaget, och böter för SISAB:s regionchef.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista