Sexköpare får för låga böter

Många som straffas för sexköp får för låga böter. Det visar en granskning som P1-programmet Kaliber har gjort. Trots att böterna ska spegla inkomsterna så gör de inte det, utan sätts för lågt. I undersökningen finns många från Stockholmsområdet.

– Varje sånt här fall med en betydande differens innebär ju att ett fel har begåtts, säger Madeleine Leijonhufvud, professor i straffrätt.

Kaliber har granskat sammanlagt 186 fall där sexköpare fått sitt straff bestämt direkt av en åklagare genom ett så kallat strafföreläggande, något som är vanligt vid sexköp.

Samtliga har fått dagsböter men mer än hälften, 96 personer, har fått en för låg bot. Dagsböterna speglar inte vad sexköparna tjänat.

Många av sexköparna har höga inkomster och därmed blir det i slutänden stora summor de sluppit betala.

Dåvarande kommunalrådet i Huddinge, Åke Blomqvist, betalade i höstas lägsta tänkbara bot för försök till köp av sex, 30 gånger 50 kronor eller totalt 1 500 kronor. Han borde ha betalat mer än 15 000.

När ett justitieråd i Högsta domstolen, Leif Thorsson, 2005 erkände och fick ett strafföreläggande för sexköp fick han rabatt på böterna med drygt 7 000 kronor

– Beloppet per dagsbot är ju en viktig faktor. Om den sätts helt fel så blir ju inte den här påföljden dagsbot det som den är avsedd att vara, säger Madeleine Leijonhufvud, professor i straffrätt.

Birgitta Tholander Werne, vice chefsåklagare vid Citys åklagarkammare i Stockholm, ger en förklaring till varför dagsböterna inte speglar inkomsten.

– Att personerna har lämnat fel uppgifter till polisen, säger Birgitta Tholander Werne, vice chefsåklagare vid Citys åklagarkammare i Stockholm.

Men det går ju att kontrollera uppgifterna?

– Ja, men vi gör normalt inte några kontroller. Vi har inte de rutinerna. Det skulle ta väldigt mycket tid, säger Birgitta Tholander Werne, vice chefsåklagare vid Citys åklagarkammare i Stockholm.

Maria Blomquist
maria.blomquist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista