Flygfoto över Tensta. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
Stockholm

Kvinnocenter anser sig bli utnyttjat

Stadsdelen Spånga-Tensta i Stockholm har i flera år använt den ideella föreningen Kvinnocenter Tensta-Hjulsta för att utföra arbete åt stadsdelen. Det handlar bland annat om att ta hand om klienter från psykiatrin och om undervisning i svenska för invandrare.

Kvinnocentret anser de att de har använts som billig arbetskraft.

– De ger ingen ersättning, de betalar inget. De förväntar sig att vi hela tiden ska ställa upp ideellt och jobba gratis och jag undrar på vilken arbetsmarknad jobbar människor ideellt.

Kvinnocenter i Tensta-Hjulsta erbjuder sina medlemmar bland annat svenska upp till nio timmar i veckan. Många är antingen analfabeter eller för sjuka för SFI-undervisningen och därför har socialtjänsten bara i år hänvisat närmare 60 kvinnor till kvinnocentret.

Socialtjänsten kräver närvarorapporter för de här kvinnorna, vilket betyder att de i praktiken förlagt delar av sin verksamhet hos dem. Men nu säger Kvinnocentret ifrån.

– Socialtjänstens handläggare kommer hit och kräver närvarorapporter av oss av lärarna. Vi kan inte skriva någon närvarorapport, säger Hatice Akalinli, ordförande för kvinnocentret.

Ann-Katrin Åslund (FP) som är ordförande för stadsdelsnämnden i Spånga-Tensta delar inte bilden av att kvinnocenter skulle utnyttjas. De får ju faktiskt 100 000 kronor i föreningsbidrag i år för att ta hand om de här kvinnorna, menar hon. Men hon tillägger att uppgifterna om att handläggare på socialtjänsten krävt närvarorapporter kommer som en överraskning.

– Men om det på det sättet, för det känner jag inte till, att de kräver närvarorapporter, då får vi ju undersöka det. Och i så fall finns det ju en annan del och då kanske vi hade varit tvugna att upphandla den här verksamheten och då hade den kanske hamnat någon annanstans, säger Ann-Katrin Åslund (FP).

Baris Kayhan
baris.kayhan@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista